NZ-autoriteiten grijpen $90M van de vermeende Bitcoin-wasser Alexander Vinnik in.

De Nieuw-Zeelandse politie heeft 90 miljoen dollar aan activa teruggekregen die naar verluidt toebehoren aan de vermeende $4 miljard witwasser Alexander Vinnik.

De Nieuw-Zeelandse politie heeft $90 miljoen ingevorderd in verband met de zaak tegen de verdachte Bitcoin-geldwasser Alexander Vinnik.

Volgens Jared Savage van de New Zealand Herald heeft de politie Asset Recovery Unit ongeveer 140 miljoen NZD ($90 miljoen) bevroren die door een bedrijf wordt gecontroleerd in verband met het onderzoek naar Vinnik.

Politiecommissaris Andrew Coster vertelde de publicatie dat de lokale autoriteiten met de Dienst van de Binnenlandse Opbrengst van de Verenigde Staten hadden gecordineerd om de verloren fondsen te richten.

Het teruggekregen geld is „waarschijnlijk een weerspiegeling van de winst die is behaald met de victimisatie van duizenden, zo niet honderdduizenden, mensen wereldwijd als gevolg van cybercriminaliteit en georganiseerde misdaad“, aldus Coster.

Witwassen en arrestatie van geld

Vinnik werd beschuldigd van het witwassen van 300.000 Bitcoin Billionaire (BTC) – ruim 4 miljard dollar in de loop van zes jaar via BTC-e, een van ’s werelds grootste cryptobeurzen op dat moment. Sommige van de slecht ontvangen fondsen kunnen zelfs afkomstig zijn van de beruchte hack van de in Japan gevestigde cryptobeurs Mt. Gox.

De Russische staatsburger die bekend staat als „Mr. Bitcoin“ werd gearresteerd tijdens een vakantie in Griekenland in 2017 en eerder dit jaar uitgeleverd aan Frankrijk. Vanaf de perstijd is Vinnik nog steeds in Frankrijk in afwachting van beschuldigingen van witwassen, afpersing en samenzwering, maar hij zou kunnen worden uitgeleverd aan de Verenigde Staten of zijn geboorteland Rusland.